Pijn heeft soms een duidelijke oorzaak, zoals bij een wond, ontsteking of ziekte. Dit noemen we acute pijn. Hoelang deze pijn duurt, hangt af van de oorzaak. Nadat de oorzaak is behandeld of genezen, stopt deze pijn. Blijft de pijn lang bestaan zonder duidelijke oorzaak, noemen we dat chronische pijn. De aanpak van acute en van chronische pijn is verschillend.
Het afgelopen jaar hebben betrokken leden van de EZH een zorgpad gemaakt waarin duidelijk is wat voor wie de beste ondersteuning is. De zorgverleners in Haaksbergen werken bij chronische pijn samen door dezelfde taal te spreken over de oorzaak (schade, sensitisatie) en de aanpak van chronische pijn (bijvoorbeeld t.a.v. belasten, rusten, medicatie). Zoals we tijdens de presentatie op de conferentie door revalidatiearts Linda ten Brinke hebben gehoord kan chronische pijn veel invloed hebben op het leven van de patiënt.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Bewegen, ontspanning, slapen, minder stress, en er over praten kan helpen. Ondersteuning hierbij is heel persoonlijk en begint bij het goed in kaart brengen van de persoon en zijn klachten.
In het zorgpad (KOM) verder met chronische pijn wordt als eerste door schakelpunt (de ergotherapeut) gekeken naar de juiste aanpak/strategie om weer grip op pijn te ervaren. Het is een bundeling van bestaande bewezen theorieën, methodes en praktijkervaring. Deze intake wordt ter ondersteuning gebruikt bij de afspraak met het schakelpunt.
Dit kan via zorgmail (vanaf 10 februari 2024); chronischepijn@zorgmail.nl
Comments